Ervaringen

 

 

Hulpvraag: trauma en rouwverwerking,

 

Mijn intensieve behandeling heeft bestaan uit meerdere EMDR sessies, CGT en inzicht gevende gesprekken. Ik ben hier in 2023 gestart met verschillende hulpvragen rondom het complexe en traumatische overlijden van mijn vader. In samenspraak met Nicolette zijn we eerst begonnen met het aanpakken van de grootste trauma’s middels EMDR. Deze sessies waren intensief van aard, mede door de hoge en verse emoties, maar heb ik altijd als een investering in mijzelf gezien. De EMDR heeft mij geholpen met het wegnemen van de hevige herbelevingen en meer controle terug te krijgen over mijn eigen verdriet.

 

Nicolette gaf hier mij vertrouwen in door de juiste begeleiding aan te bieden. Ik heb haar ervaren als een zeer betrokken psychologe die inspeelt op je behoeftes, vanuit een neutraal en luisterend perspectief. Adviezen die zij mij heeft gegeven volg ik nog wekelijks op. De ondersteuning bij rouwverwerking heb ik als prettig en doeltreffend ervaren. Bij haar heb ik mij volledig begrepen gevoeld en vertrouwd. Zelfs zó goed, dat ik nu mijn plekje heb doorgegeven aan een volgend familielid.

 

Nicolette heeft zich enorm ingezet voor mij en mijn behandeling, door er het maximale uit te halen, zodat ik weer op eigen benen kan staan met de juiste tools en handvaten. Nicolette, ik ben je enorm dankbaar!

Carme, 24 jaar.

 

 

 

 

 

“Jaren lang heb ik veel last gehad van een traumatische ervaring. De gebeurtenis heeft mij vrijwel dagelijks beziggehouden, niet alleen de beelden in mijn hoofd, maar ook het gevoel dat ik het niet met anderen kon delen. Toen ik bij Nicolette de praktijk instapte voelde ik de openheid om het verhaal van begin tot eind te vertellen. Zij heeft mij aangeraden om een EMDR traject in te gaan. De behandelingen waren intensief en vermoeiend op dat moment, maar wel merkte je direct verlichting. En na meerdere behandelingen werd het steeds makkelijker om aan de gebeurtenis te denken, zonder dat er nog heel veel emoties loskwamen. Nu, bijna een jaar na het traject, kan ik nog steeds zeggen dat de gebeurtenis mij niet meer dagelijks, zelfs niet meer wekelijks of maandelijks bezighoudt. En dat voelt enorm bevrijdend.

 

Naast dat de EMDR behandelingen mij erg hebben geholpen, is Nicolette ook een erg aan te raden psycholoog. Door haar voel je je op je gemak, zelfs met moeilijke onderwerpen, omdat ze medelevend maar ook neutraal blijft. Ze doorgrondt echt het gehele plaatje, waardoor je je begrepen voelt. Ze heeft mij erbij geholpen zelfverzekerder te worden, door ook naar de positieve kanten en eigenschappen te kijken die zich gedeeltelijk juist zijn gevormd door zulke ervaringen. Door die zelfverzekerdheid en het afnemen van de opgekropte emoties, heb ik mijn verhaal nu ook kunnen delen en daarmee heb ik mijn grootste doel bereikt.”

 

 

 

Marije, 23 jaar

 


"Ik heb lang gezocht naar een EMDR therapeut die me aansprak en bij Nicolette kreeg ik meteen een goed gevoel. Ze belde me ook om alvast te horen over mijn klachten, dat vond ik heel fijn en ook bijzonder omdat de meeste therapeuten die tijd niet nemen. Ik wilde EMDR doen om de overblijfselen te behandelen van een hardnekkige Obsessieve Compulsieve Stoornis waar ik al sinds de middelbare school last van had. Het verbaasde mij hoe goed EMDR werkt en ik heb dat al regelmatig ervaren, de angst is al een stuk minder. Ook gaf Nicolette mij veel exposure oefeningen, dit gaf veel inzicht in dingen waarvan ik daarvoor niet eens doorhad dat ik daar last van had. Bovendien gaf het mij ook een realistischer beeld van dat mijn angsten eigenlijk vaak overbodig waren. Wat ik het fijnste vond aan de behandeling, is dat ik me oprecht serieus genomen voelde. En dat heb ik om eerlijk te zijn zelden bij therapeuten. Ik merkte dat Nicolette mij echt serieus nam en ook echt hard werkte om manieren te vinden om mij te helpen. Daarnaast vond ik dat zij een hele goede combinatie van verschillende behandeltechnieken gebruikte. Tot slot was het heel fijn dat ze mij ook regelmatig vroeg of ik het eens was met bepaalde behandelmethoden of dat ze mij vroeg of ik het eens was met de manier waarop wij onze tijd indeelden. Een hele fijne therapeut!"

 

Vrouw, Anoniem, 33 jaar

Ik ben een 23-jarige jongvolwassen vrouw en ben in april 2022 begonnen met mijn behandeling bij Nicolette. De aanleiding voor deze behandeling waren mijn dwangklachten. Naast dat ik met deze dwanghandelingen ‘slechte dingen’ wou afwenden en ‘goede dingen’ wou bereiken, studeerde en piekerde ik ook op een dwangmatigde manier. Dit kostte mij veel energie en zorgde voor spanning in mijn lichaam. Ik had er geen vertrouwen in dat het mij ooit ging lukken om met deze dwangklachten om te leren gaan, maar Nicolette heeft mij hier enorm goed mee geholpen. We hebben samen aan mijn klachten gewerkt door middel van cognitieve gedragstherapie en EMDR-therapie. Ik leerde hierdoor beter om te gaan met mijn negatieve gedachten en het liet mij inzien dat mijn dwanggedachten niet de werkelijkheid zijn. Ook kon ik door de behandeling rationeler nadenken en beter relativeren. Dit leidde ook tot minder studiestress en meer ontspanning. Het resultaat van de behandeling is dat mijn dwangklachten nog maar zelden voorkomen en dat wanneer dwanggedachten toch opkomen, ik deze gedachten kan onderdrukken door alert te blijven. Verder heeft Nicolette mij het piekerkwartier uitgelegd, waardoor ik niet de hele dag blijf nadenken over iets. Ik verplaats mijn piekergedachte naar één moment op de dag en ga deze gedachte dan analyseren, waardoor die niet terug blijft komen. 

Oktober 2022 was eigenlijk het einde van mijn therapie bij Nicolette. Echter heb ik na lang twijfelen toch nog bij Nicolette aangekaart dat ik me vaak verdrietig voel over de conflicten die zich binnen mijn gezin afspelen. Ik voel me vaak eenzaam binnen mijn gezin en mis de emotionele steun. Mijn ouders en broer begrijpen mij vaak niet en ik voel me vaak buitengesloten. Ze geven mij het gevoel alsof de problemen die heersen mijn schuld zijn. Nicolette heeft mij laten inzien dat ik mijn gezinssituatie juist waarneem en niet telkens de schuldige ben. Ik voelde me eindelijk begrepen, waardoor er een hoop onzekerheid wegviel. Met behulp van Nicolette heb ik een brief samengesteld voor mijn ouders en deze in het bijzijn van Nicolette voorgelezen. Nicolette heeft mij laten beseffen dat ik er alles aan heb gedaan om de situatie thuis te laten veranderen en heeft mij uitgelegd hoe ik het beste met de situatie om kan gaan wanneer veranderingen toch niet plaatsvinden. Ik ben enorm blij en opgelucht dat ik dit alsnog heb aangekaart bij Nicolette.

Al met al heb ik me enorm op mijn gemak gevoeld tijdens de therapie bij Nicolette. Ik voelde me gesteund en begrepen door Nicolette. Ik vind het lastig om over mijn problemen te praten, maar ik durfde bij Nicolette alles te vertellen. Niks werd ‘raar’ gevonden. Ik raad haar zeker aan als therapeut!

 

Anoniem

 

 

Ik heb onlangs EMDR therapie gekregen bij Nicolette vanwege traumaklachten en somberheid. Ik ben heel erg blij met hoe de behandeling is verlopen en met de verbeteringen die ik sindsdien bij mezelf heb gemerkt. Wat het meest merkbaar is, is dat ik een stuk beter in mijn vel zit, meer zelfvertrouwen heb, en meer voor mezelf durf op te komen. Ik maak me minder zorgen over de gevoelens van anderen en ben minder bang voor eventuele negatieve reacties op momenten dat ik voor mezelf op wil komen.

Ik zou het anderen van harte aanraden om ook Nicolette als psycholoog te kiezen. Ik ben zelf een transgender man en voor mij is het naast psychologische vakkundigheid ook belangrijk dat een therapeut begripvol en accepterend richting LHBTI+ mensen. Gelukkig was Nicolette dat zeker! De behandelingen en het contact daaromheen verliepen soepel, vlot en prettig. Niks dan lof!

 

Chris (24)


"Ik ben bij Nicolette gekomen voor angstklachten. In het verleden ben ik dierbaren verloren na een heftig ziekbed. Dit heeft bij mij ervoor gezorgd dat ik last kreeg van angsten. Als ik een bobbeltje of vlekje op mijn lichaam zag, ging ik gelijk van het ergste uit. Paniekaanvallen en veel stress kreeg ik hiervan. Ik ben samen met Nicolette eerst teruggegaan naar het verleden. De beelden van het heftige ziekbed van mijn dierbaren hebben we met EMDR omgezet naar beelden waar ik tegen kan. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu weer naar mooie herinneringen en foto’s kan kijken, zonder elke keer dat nare beeld.

 

Ook heb ik geleerd om beter naar mijn lichaam te luisteren, signalen op te pikken en adviezen gekregen wat te doen bij paniekaanvallen. De ontspanningsoefeningen zijn erg helpend voor mij.

 

Nicolette is een fijne en professionele psycholoog met onwijs veel kennis op alle vlakken. Ik heb veel vragen gesteld en kreeg daar altijd een passend antwoord op. Ik voelde mij erg op mijn gemak bij haar en heb ontzettend veel geleerd. Daar ben ik haar erg dankbaar voor!"

 

Anoniem, 29 jaar


"Nicolette is een hele fijne psycholoog met duidelijk veel ervaring in EMDR en cognitieve gedragstherapie. Ze is vriendelijk en open en stelt je goed op je gemak. Ze heeft mij sterk geholpen bij de verwerking van wat vervelende gebeurtenissen van vroeger, welke mijn dwangklachten in stand hielden. Zo had ik o.a. last van intrusies (nare gedachten) en kon deze niet goed loslaten. Door de afwisseling van EMDR met cognitieve gedragstherapie werden de angsten veel minder en nu heb ik geen last meer van mijn klachten. Ik ben dus zeer tevreden over de therapie en zou haar iedereen aanraden. Nicolette, nogmaals bedankt!"

 

Anoniem, 26 jaar


"De afgelopen jaren voelde ik me om verschillende redenen, waaronder als voornaamste de scheiding van mijn ouders en de gevolgen daarvan, niet altijd goed. Op een gegeven moment besloot ik een afspraak te maken met een psycholoog, en dat werd Nicolette. We begonnen met wekelijkse gesprekken, waarin we het aanvankelijk over veel verschillende dingen hadden. Door de relatief korte tijd tussen onze gesprekken kon er goed aan deze 'projecten' gewerkt worden en konden de kleinere onderwerpen ook makkelijk afgewerkt worden. De grotere onderwerpen kwamen vaker terug en kregen zo ook genoeg aandacht om zo goed als 'opgelost' te worden. Ik kwam eigenlijk altijd tevreden terug van zo'n gesprek, want ik had het gevoel dat het praten en oplossen wat we samen deden in Nicolettes praktijk zijn vruchten afwierp. En dat bleek ook: Later in het traject gingen we van wekelijkse afspraken naar om en nabij maandelijkse afspraken. Ik dacht eerst dat ik daar nog helemaal niet klaar voor was, maar merkte in de weken tussen de gesprekken dat het eigenlijk best prima ging. Ik had geen wekelijkse gesprekken meer nodig, want samen met Nicolette had ik er (voor mij redelijk onbewust) voor gezorgd dat ik nu ook zélf de problemen waar ik tegenaan liep kon oplossen. 

Ik weet nu genoeg over mezelf om de komende jaren alle situaties en problemen die op mijn pad komen met genoeg zelfvertrouwen aan te kunnen pakken, en daar ben ik Nicolette heel erg dankbaar voor!"

 

Laura, 18 jaar 


"Sinds een aantal jaren had onze zoon van 16 last van angst voor vliegende beestjes. Hij heeft Asperger en ADHD en schrikt snel van onverwachte bewegingen. Aangezien vliegende beestjes dit doen, konden wij zijn angst wel begrijpen. Mede nadat hij op jongere leeftijd 2x onverwacht door een wesp was gestoken. De angst was zo erg dat hij nauwelijks naar buiten wilde en op de fiets met dichte jas en capuchon op, naar school ging. De psychiater die zijn medicatie opnieuw had ingesteld verwees ons naar Nicolette voor een EMDR-behandeling. Deze behandeling heeft goed effect gehad. Hij gaat weer naar buiten en is niet angstig meer. Hij schrikt nog wel van onverwacht voorbij vliegende beestjes, maar is niet bang meer gestoken te worden.

Naast de behandeling tegen angst hadden wij Nicolette gevraagd hem te helpen met sociale vaardigheden op school. Dit heeft zij goed opgepakt door veel overleg met de begeleiding op school en uiteindelijk het advies voor een coach die hem thuis kan gaan begeleiden.

Als ouder ben ik heel blij dat we iemand hebben gevonden die begrijpt wat onze zoon nodig heeft. Nicolette is heel ervaren en pakt de dingen aan waarmee je als cliënt het beste geholpen wordt."

 

Irene, moeder van een puberzoon van 16 jaar


"Bijna 5 jaar geleden heb ik Nicolette leren kennen. Ik was toen 19 jaar, had depressieve klachten, angsten en ik wist toen pas net dat ik ADD had. Dankzij Nicolette heb ik een moeilijke periode in mijn leven achter me kunnen laten, en kon ik vol vertrouwen verder met mijn toekomst. Met de hulp van Nicolette heb mezelf beter leren kennen, en ik wist steeds beter hoe ik om moest gaan met mijn problemen.

Nicolette is een persoon waar ik mijn gedachten mee kon delen, waar ik me begrepen en gehoord voelde. Bij haar in de praktijk voelde ik me erg op mijn gemak. Nicolette is een geduldige en ontzettend aardige psycholoog, je voelt dat ze je oprecht wilt helpen. Ze kijkt naar oplossingen

die bij je passen, en denkt altijd met je mee. Ik ben haar ontzettend dankbaar voor haar steun en inzet, en kan met zekerheid zeggen dat ze mij geholpen heeft om mijn leven te veranderen."

 

Denise 19 jaar


“Mijn zoon van 16 jaar had last van een negatief zelfbeeld. Dat uitte zich in negatief over zichzelf denken. De anderen, met name leeftijdsgenoten, waren in zijn ogen vaak beter, mooier, sterker, slimmer enz. Terwijl mijn zoon een hele slimme en mooie jongen is. Maar ja, als moeders dat tegen hem zeggen heeft dat weinig impact, want natuurlijk vind je dat als moeder. Maar ik zag dat hij er echt onder leed. Hij was somber, piekerde veel, sliep slecht, zijn schoolresultaten gingen achteruit en toen zag ik dat er meer nodig was dan ‘moederliefde’.

Hij kwam bij Nicolette terecht en vanaf het begin klikte dat goed. Tijdens de sessies bij Nicolette leerde hij met een realistisch beeld naar zichzelf te kijken, naar zijn sterke en zwakke kanten. Hij leerde daarbij te relativeren en te nuanceren.

De behandeling heeft mijn zoon zichtbaar goed gedaan. Hij is een puber, dus het ‘zwart-wit’ denken en alles onder een vergrootglas leggen, doet hij nog steeds. Maar wat veranderd is, is dat hij zich meer uit en meer open is in wat er in hem omgaat. Ik denk dat deze ervaring een goede levenservaring voor hem is geweest. Dat hij heeft ervaren dat wanneer hij zijn vragen en zorgen deelt met iemand, of specifiek met een professional, dat hem dat helpt zodat hij niet vastzit in zijn gedachtestroom, maar ruimte daarin krijgt en inzicht in meerdere perspectieven. “

 

Moeder van zoon van 16 jaar


"Dat Nicolette een GZ-psychologe in hart en nieren is, werd mij al vanaf de eerste ontmoeting duidelijk. Ze biedt verschillende behandelmogelijkheden voor traumaverwerking. In overleg met Nicolette heb ik voor traumabehandeling EMDR gekozen, omdat die het beste op mijn trauma’s (seksueel misbruik, mishandeling en emotionele verwaarlozing) aansloot. Vanaf dat moment heeft Nicolette, ondanks haar drukke schema, een zeer intensief traject met mij doorlopen. Tijdens het proces voelde Nicolette feilloos aan wat nodig was voor de verwerking en stemde de behandeling daarop af. Daarvoor maakte ze soms een uitstap naar andere behandelmethodes, zodat een trauma in z’n geheel kon worden verwerkt. Het proces werd goed door haar afgebakend en verliep daardoor zeer gestructureerd. Hoewel het EMDR-proces zwaar en emotioneel was, heb ik het door de goede begeleiding van Nicolette als een emotioneel leerproces ervaren. Na de intensieve traumabehandeling voel ik mij evenwichtig en gelukkig, maar vooral vrij van alle herbelevingen."

 

Vrouw, 27 jaar